Barion Pixel

Svábbogár, és a svábbogár irtása

Sok otthonban jelenik meg a svábbogár. Sokszor azt gondolják, hogy egy bogár fajtáról van szó, pedig a svábbogár a valóságban se nem sváb, se nem bogár. Az elnevezése egy népi kifejezés, mely a sokak által ismert csótányra vonatkozik.

Milyen rovar a svábbogár?

A svábbogár nem más, mint a konyhai csótány népies elnevezése. A kettő között a valóságban semmi különbség nincsen, ugyanarról a rovarról beszélünk. A svábbogár elnevezés elég általános, így gyakran használják bármilyen csótány fajtára. Svábbogárnak hívhatják a német csótányt, az amerikai csótányt, és az amerikai csótányt is. Már az elnevezése is hibás, ugyanis a csótányok nem tartoznak a bogarak közé, kivétel nélkül a rovarok osztályába tartoznak. 

A svábokhoz sincs sok közük, ugyanis a konyhai csótány olyan régóta van jelen hazánkban, hogy valódi őshazája homályba vész. Egyesek szerint dél-orosz területekről, mások szerint Közép-Afrikából származnak. Más országokban hívják őket orosz, vagy porosz csótánynak is, de valójában nem sok közük van hozzájuk. 

Miért veszélyes, ha svábbogarak vannak a lakásban?

A svábbogarak a legtöbb ember számára kifejezetten ronda, visszataszító rovarok, ráadásul fertőzéseket terjeszthetnek. Egészségügyi kártevőnek minősülnek, ezért irtásuk kötelező megjelenésük esetén. A hulladékok lebontásában van fontos szerepük, de otthonunkba bejutva fertőzésveszélyt jelentenek. Életmódjukból adódóan gyakran fordulnak meg fertőzésveszélyes helyeken: szemétben, hulladéklerakókban, csatorna hálózatokban. A lakások között is a legtöbb esetben a szennyvízhálózaton át, vagy a szemétledobón keresztül közlekednek. 

Elsősorban emésztőrendszeri megbetegedéseket terjeszthetnek, mely hányást, hasmenést, gyomorpanaszokat, kiszáradást okoznak. A svábbogarak testén található váladékmirigy allergiás reakciókat is kiválthat azoknál, akiknek a szervezete érzékeny rá. Ezt gyakran azonosítják a csótány csípéseként is, pedig a svábbogár nem csíp. A csípések hátterében állhat allergia, vagy más rovarok, sok esetbe ágyi poloska csípése

Svábbogár irtása
A svábbogár, vagy más néven csótány gyakran fordul meg fertőzésveszélyes helyeken. Ezután mindent összejár az Ön lakásában, és fertőzéseket terjeszthet.

Svábbogár irtás

A svábbogár irtás a lakásokban általában sávpermetezeséses és gélezéses kezeléssel történik. A sávpermetezés magas nyomású permetezőgéppel kijuttatott, több komponensű irtószeres kezelést jelent. Kb 15-20 cm széles sávot permetezünk a svábbogarak vonulási útjába, és jellemző tartózkodási helyeikre (falak mentén, hűtőgép mögött, vízforrások közelében, stb). A kijuttatott csótányirtó szer hosszantartó hatású, mely kb 14 napig hatásosan pusztítja el a svábbogarakat, amennyiben érintkeznek az irtószer mezővel.

A gélezés elsősorban kiegészítő, vagy megelőző módszer a svábbogarak irtásában. A csótányirtó gél egy csalogató hatású gyomorméreg, mely vonzza a svábbogarakat. Nem kell attól tartani, hogy a szomszédból is átjönnek, kb fél méteres körben fejti csak ki hatását. Elfogyasztják a gélt, és rövid időn belül elpusztulnak. Mivel jellemző rájuk, hogy elfogyasztják elhullott társaikat is, ezért a gélezéses eljárás több lépcsős támadást is indít a svábbogár populáció ellen, mert a csótányirtó géltől elhullott rovarok is mérgezővé válnak társaikra. 

Amennyiben nagyon sok svábbogár van a lakásban, vagy a helyiség nagyon zsúfolt, szükség lehet légtér kezelésre is, mely hidegködös, vagy füstpatronos csótányirtást jelent. A hidegködképzés során egy speciális géppel a csótányirtó szert porlasztjuk nagyon apró cseppekre, melyek minden zugba képesek bejutni. A füstpatron használatával valódi füstöt képzünk, mely szintén képes minden apró repedésbe bejutni. Mindkét légtér kezelés idejére el kell hagyni a helyiséget hat óra időtartamra, és ezt követően alaposan szellőztetni szükséges. 

A nedves helyiségeket, ahol sem a gél, sem a permetszer nem juttatható ki hatékonyan, porzószert juttatunk ki. A rovarirtó port általában aknák, dohos, nedves pincék, szemétledobók kezelésére használjuk. A port magasnyomású porzószerrel juttatjuk ki a kezelendő felületre. A porozást lakásokban ritkán alkalmazzuk, elsősorban társasházak közös helyiségeiben végezzük, ahol a nedvesség miatt szükséges.

Mit tegyen, ha találkozik velük?

Ha megjelent a svábbogár otthonában, a legbiztosabb megoldás, ha minél előbb szakembert hív. Minél kevesebb csótány van a lakásban, annál biztosabban szabadulhat meg tőlük. Ha nincs sok rovar, eredményes lehet a csótányirtás házilag is, melyhez a webshopunkban található csótányirtó csomagot javasoljuk. Bármelyik megoldást is választja, minél hamarabb tegyen valamit ellenük, mert kezelés nélkül a svábbogár csak elszaporodik, és rendszeresen problémát fog okozni. 

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!