Barion Pixel

Panel csótány probléma és megoldása

A társasházak, így a panellakások is különösen kedveznek a csótányok megjelenések. A panel csótány probléma régóta fennáll, megoldása nehéz, de nem egyáltalán nem lehetetlen.

Miért veszélyeztetett a panel csótány fertőzés szempontjából?

A panellakások kialakítása, szerkezeti felépítése kedvez a csótányok terjedésének. Az egész társasházban közös a vízvezeték, a szennyvízcsatorna, a fűtés és az elektromos hálózat. A csótányok a panelban ezen vezetékek mellett gond nélkül terjeszkedhetnek a teljes házban a csőáttörések mentén, illetve a lefolyókon keresztül. Rövid idő alatt egész társasházakat képesek uralmuk alá vonni.

A panelokra, bár manapság már egyre kevesebb helyen, de jellemző még mindig a szemétledobók megléte. A szemétledobó az összes emeleten megtalálható és kényelmes megoldást jelent a szemét elhelyezésére, nem kell a tizedik emeletről levinni a kukáig. Ugyanakkor kényelmes megoldást jelent a lakótelepi csótányok számára is a panelban történő közlekedésre, ráadásul folyamatos élelem utánpótlást is találnak a ledobott szemétből.

A szemét tárolása az alagsorban történik, mely többnyire nyirkos, sötét, nyugodt hely, amelyet nem sűrűn látogatnak. A csótányok számára ez tökéletes élőhely, nyugodtan elszaporodhatnak és terjedhetnek.

Melyek a jellemzően lakótelepi csótány fajták?

A csótány fajták közül a panelekben a leggyakrabban a német csótány, valamint a konyhai csótány okoz problémát. A konyhai csótány főképp az alagsorban és az alsóbb szinteken jelenik meg, de elterjedhet az egész lakásban is. A német csótány könnyebben végigjárja a  teljes épületet, mivel jóval ügyesebben mászik és gyorsabban szaporodik, mint a konyhai csótány.

lakótelepi csótány
A panel csótány problémáit a legtöbb esetben a konyhai csótány (balra), illetve a német csótány (jobbra) okozza

Minden, a panelban megjelenő csótányféle betegségeket terjeszthet, így mindegy, hogy melyik fajta okoz problémát, védekezni kell ellenük. Életmódjukból kifolyólag gyakran fordulnak meg szennyvíz csatornákban, szeméttárolókban, testükre számtalan kórokozó ragad, melyet a lakásokba bejutva megfertőzhetik a lakókat.

A panel csótány probléma hogyan szüntethető meg?

A panel csótány problémát csak folyamatos és rendszeres, lehetőleg minden területre kiterjedő csótányirtással lehet megszüntetni. Törvényileg évente két alkalommal kötelező, megelőző csótányirtást kell végeztetni a társasházaknak a közös helyiségekben. A komolyabb csótány fertőzések esetén azonban ez nem elegendő, az évi két alkalom elsősorban megelőzésre szolgál, nem pedig akkut probléma kezelésére.

Különösképpen akkor nem elég az évi két kötelező csótányirtás, ha a lakásokban is rendszeresen és tömegesen tapasztalható a rovarok jelenléte. Ilyen fertőzöttség esetén legalább negyedéves kezelés szükséges, és ki kell terjedjen a lakásokra is. A legtöbb esetben ez elmarad, ezért a csótányok a lakásokban elszaporodnak, és újra elterjednek a teljes társasházban.

Csótányirtás panelban

A csótányirtás a panelban, lakótelepen a közös helyiségek esetén sávpermetezéssel, illetve porozássall történik. Sávpermetezéssel kezeljük a folyosókat, lépcsőket, aulákat. Porozásos technikával a nedves, dohos helyiségeket, mint a pincék, alagsorok, illetve a csatornalefolyókat, valamint a szemétledobót kezeljük. A csótányirtó por megtapad a nedves, porozus felületeken is, és hatását sokáig fenn tudja kifejteni.

A lakásokban a csótányirtás sávpermetezéssel és gélezéssel, gyakran használt köznyelvi nevén zselézéssel történik. A permetezést a padlók és nem nedvszívó felületek kezelésére használjuk. A gélezést pedig olyan helyeken alkalmazzuk, ahol a permet élelmiszerrel érintkezne, vagy a permetezés nem lehetséges a gyakori takarítás, törölgetés miatt. Ilyen helyek többek között a szekrények, konyhaszekrények. A gélezéses csótányirtás akkor is jó megoldás, ha valaki a permetezést nem szívesen engedné meg otthonában, asztma, vagy más egészségügyi probléma, vagy egyéb ok miatt.

A csótányirtó permetszer, valamint por hosszantartó kiűző és taglózó hatású mikrokapszulázott, többkomponensű szakemberek számára elérhető irtószer. Kiűző hatásának köszönhetően a rovarokat kiűzi rejtekhelyükről, miközben érintkeznek az irtószerrel és rövid időn belül elpusztulnak tőle.

A csótányirtó gél egy csalogató hatású rovarirtó szer, melyet a csótány elfogyaszt, és 24 órán belül elpusztul tőle. Az eltérő hatásmechanizmus miatt a gélt egyidejűleg nem használjuk a permettel és a porral, mivel egymás hatását gyengítenék.

A megelőzés legalább annyira fontos, mint az irtás, de ezt sokszor nem veszik elég komolyan a társasházakban, csak probléma esetén végeztetnek csótányirtást a panelban, vagy a társasházban. A panel csótány probléma megszüntethető, de sok esetben nagyon nehéz feladat és a lakók közreműködése is szükséges lehet hozzá a tartósan csótánymentes állapot eléréséhez és fenntartásához.

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!