Barion Pixel

Mit eszik a csótány? A csótány táplálkozása

A csótányok ugyancsak találékony rovarok, szinte bárhol képesek megjelenni, ahol megfelelő körülményeket találnak maguknak. Sikerességüknek, és évezredes fennmaradásuknak egyik titka, hogy nem kifejezetten válogatósak. Gyakran kérdezik tőlünk ügyfeleink, hogy mit eszik a csótány a lakásban?

Mit eszik a csótány a lakásban?

A lakásokban a legtöbb esetben a német csótány, illetve a konyhai csótány jelenik meg. Az amerikai csótány elsősorban a középületeket (kórházak, irodaházak, stb) kedveli, de elvétve előfordulhat a lakásokban is.

Sokan azt gondolják, hogy a rendszeres és alapos takarítással elkerülhető, hogy a csótány táplálékhoz jusson. Bár kedvez nekik a hiányos higiénia és a rendetlenség egy lakásban, ennek ellenére nem mondható, hogy ne jelenne meg olyan helyeken is, ahol a tisztaság mindig kifogástalan. Nehezebben jutnak ugyan ilyen helyeken élelemhez, de ennek ellenére ugyanúgy megjelenhetnek, mint ahol nem fordítanak ekkora figyelmet a takarításra.

A csótányok tehát minden lakásban megtalálják maguknak a táplálékot, még ha naponta kétszer is feltakarítanak a lakásban. Ez annak köszönhető, hogy a mit eszik a csótány a lakásban kérdés helyett, inkább azt kellene feltenni, hogy mit nem eszik meg a csótány a lakásban?

A csótányok mindenevők

A csótányok mindent megesznek, és szó szerint mindent. Minden szerves anyagot képesek elfogyasztani, és energiát nyerni belőle. A szennyvíz vezetékekben terített asztal számukra az, amit mi lehúzunk a wc-n, vagy leengedünk a lefolyóba. Különösen kedvelik a fehérjében gazdag táplálékot, de ha nincs ilyenre lehetőségük, más is megfelel nekik.

A konyhában lehullott morzsa, ételmaradványok, zsír- és olajfoltok, a szemetesbe dobott hulladékok mind alkalmasak arra, hogy a csótányok táplálkozzanak belőle. A szekrényekben tárolt élelmiszereket is könnyedén megtalálják, szinte nincsen olyan szekrény, amibe ne tudnának bejutni, ha ott táplálékot sejtenek.

Ha nincs elég élelem számukra, vagy sikerült olyan tisztaságot teremteni, hogy egy morzsa sincs sosem a padlón, vagy a konyhaszekrény alatt és az összes szekrényben tárolt élelmiszer is jól záródó dobozban van,, más táplálék után néznek. Ilyen táplálék lehet számukra a kutya, vagy macskatáp, amelyet sokan csak zsákban tartanak, melyet felbontás után nem zárnak vissza. Ha nincs kisállat, és minden óvintézkedés megtörtént, a csótány akkor sem esik igazán kétségbe, megfelel neki papír, vagy éppen a textíliák, de még akár a köröm, haj és bőr elfogyasztása is.

csótány eszik
A csótányok mindent megesznek. A tányérokon maradt ételszennyeződés is tökéletes számára.

A csótány megeszi a csótányt?!

A csótányok kannibálok. Mivel valóban mindenevők, az elhullott társaikat is előszeretettel elfogyasztják, lelkiismeretfurdalás nélkül. A csótányirtás során ezt a tulajdonságukat is kihasználhatjuk, mivel az irtószertől elhullott rovar testében még hatásos marad az irtószer. Különösképpen a gélezéses csótányirtás az, amely ezen szokásukra épít. Csótányirtás után, ha el tudják viselni az elhullott csótányok látványát, érdemes otthagyni őket egy kis időre, hogy társaik elfogyaszthassák őket, és ők is elpusztuljanak.

csótány megeszi a csótányt
A csótányok egymást is megeszik. A csótányirtás hatékonyságát fokozhatjuk, ha az elhullott példányokat nem takarítjuk fel rögtön, hanem hagyjuk, hogy a többi csótány megegye őket.

Meddig bírja a csótány evés nélkül?

A csótányok sokáig bírják élelem nélkül, akár 3-4 hétig is képesek életben maradni anélkül, hogy bármit is ennének. A szomjazást viszont nagyon nehezen viselik. Ha nem jutnak elegendő folyadékhoz, rövid időn belül kiszáradnak és elpusztulnak. A csótányoknak sokkal fontosabb a folyadék, mint a táplálék, ezért a legtöbb esetben a rejtekhelyeiket is a folyadék forrás körül találhatjuk. A házakban a pincék, dohos, alagsori helyiségek, lakásokban a fürdőszobák, mellékhelyiségek, konyhák környékén vernek tanyát, hogy mindig legyen elegendő folyadék utánpótlásuk, és találjanak élelmet is.

A kérdésre tehát, hogy mit eszik a csótány, a legegyszerűbb válasz az, hogy mindent. A szennyvíztől kezdve a kenyérmorzsáig bármit képesek elfogyasztani, akár egymást is. Ha megjelennek a lakásban, minél előbb tenni kell ellenük, hogy ne tudjanak elszaporodni és ne legyen sokáig tartó és drága megszabadulni tőlük.

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!