Barion Pixel

Konyhai csótány felismerése, irtása

A konyhai csótány (Blatta Orientalis) a világon szinte mindenütt megtalálható csótány fajta. Magyarországon a három leggyakrabban előforduló csótányfaj közé tartozik, ezért a csótányirtás gyakran a konyhai csótányok jelenléte miatt szükséges. Mint a legtöbb csótány, a konyhai csótányok is elsősorban éjszaka, vagy sötétben aktívak. 

Hogy néz ki a konyhai csótány?

A konyhai csótány színe a kékes feketétől a sötétbarnáig terjedhet, gyakran azonosítják ronda fekete csótány néven, és ez az elnevezés nagyjából helytálló is. Jóval sötétebb színű, mint a társai. A testmérete csápok nélkül 20-28 milliméter közötti. Mindkét nem szárnyat visel. A nőstény szárnyai nagyon rövidek, a hímeké hosszabb, potrohuk kb kétharmad részéig ér, de egyikük sem képes semmilyen formában a repülésre. 

konyhai csótány fotó
A konyhai csótány nagy, fekete, vagy sötétbarna színű rovar

Szaporodása

Kevéssé szapora, mint a német csótány, ennek ellenére rövid idő alatt el tud szaporodni. A nőstény élete során 8 petetokban rakja le petéit. A nőstény konyhai csótányok a petetokot kb 5 napig hordják, majd elhullatják őket. A petetokok hőmérséklettől függően 44-80 nap alatt kelnek ki. A kikelt lárvák, vagy más néven nimfák a kifejlett csótányokhoz hasonlítanak, azonban nincs szárnyuk. Ivarérettségükig 7-10 alkalommal vedlenek. 

A kifejlett csótány formát a pete állapottól hőmérséklettől függően 6-12 hónap alatt érik el. A teljesen kifejlett konyhai csótány élettartama 20 celsius fok környéki hőmérsékleten 2 hónap, melegebb, 30 fok körüli környezetben akár 9 hónap is lehet. 

Táplálkozása

A konyhai csótány, mint minden csótányféle mindenevő. Nem válogat, ha a szükség úgy kívánja elfogyasztja a papírt, a bőrt, textíliát, bármit. Táplálék nélkül kb 3 hétig is kibírja, de magas a folyadékigénye, ezért a nedves, párás környezetet kedveli. Folyadék nélkül néhány nap alatt elpusztul.

Kártétele, veszélyei

A konyhai csótányok nem csípnek, így csótány csípés miatt nem kell aggódni. Allergiás reakciót azonban kiválthat a potrohukon található mirigy által kiválasztott anyag, ezt gyakran keverik össze csípésekkel. A mirigy által termelt váladék kellemetlen szagú, mely sok csótány esetén az egész lakásban kellemetlen szagot eredményez. 

Mivel gyakran fordul meg szennyvíz csatornákban, szemétledobókban, koszos, fertőzésveszélyes helyeken többféle emésztőrendszeri betegséget is terjeszthet. Testükre ráragadnak a kórokozók, amit aztán az élelmiszerekre, tárgyakra ragasztanak rá, és könnyen okozhatnak fertőzést. A legismertebb, csótány által terjesztett betegség a szalmonella. 

Az élelmiszereket is károsítja, a legapróbb réseken is képes bepréselni magát, hogy táplálkozhasson az élelmiszerekből. A megrágott élelmiszerek fogyaszthatatlanná válnak. Nagyfokú elszaporodása esetén akár a ruhákat, bútorok textil szöveteit is megrágják, hogy táplálékhoz jussanak. 

Védekezés a konyhai csótány ellen

A konyhai csótány az enyhébb, 20-25 celsius fok körüli hőmérsékleten érzi jól magát. Éjszaka aktív rovar, nem mászik olyan ügyesen, mint a német csótány, ezért a lakások között is nehezebben közlekedik. Elsősorban az épületeket pincéiben, szemét ledobóiban, szerelő aknáiban és a földszinti lakásokban jelennek meg, de szükség esetén magasabbra is képesek feljutni. 

A konyhai csótányok elleni védekezés nehéz. Az apró résekbe, repedésekbe is képesek elbújni, a szerelőaknákon, vízvezeték és szennyvíz hálózatokon keresztül is képes közlekedni. Függőleges irányba nehezen tud közlekedni, inkább vízszintes irányba terjed. Az emeletekre sok esetben passzív úton jut be, azaz ruházaton, élelmiszerek, bútorok, stb között megbújva jut be a lakásba. Az életterük szűkítésével lehet ellenük védekezni, mely a rések, repedések eltömítését jelenti, valamint a kád, mosdó lefolyók, bűzelzárók ledugozását. 

konyhai csótány irtás
A konyhai csótányok irtása akár házilag is elvégezhető, ha nem túl nagy a fertőzés

Konyhai csótány irtása házilag, vagy szakemberrel?

A konyhai csótányok elleni védekezés leghatásosabb módszere a szakember által végzett csótányirtás, valamint a folyamatos védekezés. A konyhai csótány irtása házilag is elvégezhető, amennyiben nem jelentős a fertőzöttség mértéke. Ha nappal is jelen vannak a rovarok, mindenhol találkozni velük, mindenképpen szakembert célszerű hívni, és az irtás után fenntartó kezelésként rendszeres házilagos irtást végezni. 

A konyhai csótány irtása, ha szakember szakember végzi a legtöbb esetben permetezéssel, valamint gélezéssel történik, pincékben, nedves helyiségekben pedig porozással. A csótányirtás után javasolt fenntartó kezelésként folyamatosan védekezni permetszerrel, valamint csótányirtó gél kihelyezésével. 

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!