Barion Pixel

Erdei csótány a repülő csótány

Az erdei csótány hazánkban egy terjedő félben lévő csótányfaj. Gyakran okoz riadalmat tömeges, invázió szerű megjelenésével, főképp Budapest budai oldalán és a kertvárosi részeken, de terjedőfélben vannak a pesti kerületekben is. Az erdei csótányok két fajtája jelenik meg egyre gyakrabban a kertes házak környékén, az őshonos lapp és a kb másfél évtizede megjelenő kertvárosi erdei csótány. Ilyenkor sokan rögtön rovarirtást szeretnének, de ez nem feltétlenül szükséges. 

A repülő csótány

A hazánkban megtalálható csótányok közül mindegyik visel szárnyakat. Repülésre azonban nem igazán képesek. A német és az amerikai csótány tudja használni ugyan a szárnyait, de csak siklórepülésre képesek, és ezt sem szívesen teszik. Sokkal jobban kedvelik a mászást, lábaik segítségével bárhova képesek eljutni. 

Az erdei csótány fajok az egyetlen repülő csótány fajták hazánkban, amelyek valóban képesek a repülésre. Elszaporodásuk esetén tömegesen rajzanak, röpködnek és horrorofilmbe illő módon rémisztgetik a lakókat. A lakásba is berepülnek, ahol aztán újabb riadalmat okoznak jelenlétükkel. 

Erdei csótány félék Magyarországon

Hazánkban 15 csótányfaj található meg. A csótány szóról mindenkinek a három leggyakrabban megjelenő fajta jut az eszébe, a német csótány, a konyhai csótány és az amerikai csótány. Ezek a kozmopolita csótányfélék, melyek az emberek környezetében élnek és szaporodnak. Többféle fertőzést terjesztenek, allergiás reakciókat válthatnak ki, valamint roppant zavaró a jelenlétük. Egészségügyi kártevők, így az irtásuk is kötelező.

Az erdei csótányok és az avarcsótányok azonban többnyire észrevétlenül élik életüket az erdős, parkos környezetben a talaj közelében. Korhadékokat, vagy növényi nedveket fogyasztanak és nem jönnek a lakások, házak közelébe. Augusztus-szeptember környékén, ha jelentős a populációjuk rajzásukkal hívják fel magukra a figyelmet.

lapp erdeicsótány
A lapp erdei csótány, mely nagyon hasonlít a német csótányra

A lapp erdei csótány (Ectobius lapponicus)

Az őshonos lapp erdei csótány (Ectobius lapponicus) nagyon hasonlít az egyik leginkább elterjedt kozmopolita egészségügyi kártevő német csótányhoz. 1-1,5 centiméter méretűen, sárgás barnás színűek, mindkét nem szárnyakat visel és repülni is képesek. 

Avatatlan szemnek nagyon könnyű összetéveszteni őket, ugyanis nagyon hasonlítanak. A legnagyobb különbség kettőjük között, hogy a német csótány előtorán (feje alatti rész) két, szinte párhuzamos fekete csík húzódik hosszanti irányba. A lapp erdei csótánynak ilyen ismertető jele nincsen, az előtora pontosan olyan színű, mint a teste. Általában nem az őshonos, lapp erdei csótány okoz problémát jelenlétével, hanem a behurcolt, kertvárosi erdeicsótány.

erdei csótány német csótány különbség
A német csótány előtörán két sötét párhuzamos sáv figyelhető meg

A kertvárosi erdeicsótány (Ectobius vittiventris)

A kertvárosi erdeicsótány (Ectobius vittiventris) egy behurcolt csótányféle hazánkban, kb 15 éve kezdték el észlelni jelenlétét a budai kerületekben. Azóta elterjedő félben van a budai agglomerációban és a pesti kerületekben is észlelik. Mediterrán faj, de a ‘80-as évektől kezdve terjedő félben van Európában, így Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Szlovákiában is találkozhatnak már vele. 

Nevében a kertvárosi jelző kedvelt élőhelyére utal, ugyanis parkos, erdős, kertes részeken jelenik meg. Mivel kifejezetten a zöld területek lakója, ezért lakásokban, társasházakban képtelen megélni. A növények nedveivel táplálkozik, így a lakásban éhen halna, ezért nem képes megtelepedni és elszaporodni az otthonokban, kizárólag a kertekben.

Erdei csótány a lakásban, mit tegyek? Szükséges az erdei csótány irtás?

Az erdei csótány a lakásban képtelen megélni, rövid idő alatt elpusztul. Mint a legtöbb rovarfélét, az erdei csótányokat is vonzza a fény. Az esti órákban nyáron gyakran nyitva van az ajtó, ablak, hogy a hűvösebb levegő bejusson a lakásokba. Ilyenkor repülhetnek be az erdei csótányok a lakásba. Jelenlétük, különösen, ha tömegesen repülnek be, roppant zavaró és rémisztő is lehet. 

A legegyszerűbben a repülő csótány invázió ellen rovarhálóval lehet védekezni. Az ablakokra, ajtókra felszerelve megakadályozható a rovarok bejutása. A kertben is lehet nagyon zavaró a jelenlétük, ilyen esetben szakember segítségével végezhető a gyéritésük. Teljesen kiírtani nem lehet őket a kertben, nem is szükséges, mert nem okoznak problémát és hasznos szerepük van a kertekben. Nem terjesztenek fertőzést, nem csípnek, egyszerűen csak zavaró a jelenlétük. Lakásban teljeskörűen megoldható az erdei csótány irtás, de a kezelés után újra megjelenhetnek, ha rovarháló nem kerül felszerelésre. 

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!