Barion Pixel

Csótányirtás házilag valóban hatékonyan

A csótányok nagyon sok kellemetlenséget okoznak a jelenlétükkel. Egyrészt visszataszító a megjelenésük, másrészt mindenbe belemásznak, károsítják az élelmiszereket és még betegségeket is terjeszthetnek. Az interneten számos praktika és tanács olvasható a házilagos csótányirtásról, melyek jelentős része nem működik. A csótányirtás házilag nem könnyű feladat, de megfelelő módszerekkel és irtószerekkel akár sikeres is lehet. 

Csótányirtás házilag: A nem működő praktikák

Mivel igen sok helyen megtalálhatóak a csótányok, sokféle tippet és tanácsot olvashatunk a házilagos csótányirtásról. Sok esetben ezeket olyanok írják, akik női magazinos témákban ugyan otthon vannak, de a csótányirtásról fogalmuk sincsen. Így aztán a háziasszonyok megfogadva a tanácsokat, hasztalan próbálkoznak a csótányirtással házilag, a rovarok meg addig jelentősen elszaporodnak. A nagymamák tuti tippjei nem működnek, csak időpocsékolásra és a csótányok elszaporítására alkalmasak, a csótányirtás házilag ezekkel a praktikákkal biztosan nem fog működni. Összeszedtük a legnagyobb tévedéseket, amik garantáltan semmilyen hatást nem fejtenek ki a csótányokra. 

Csótányirtás citrommal és uborkával

A citromos csótányirtási eljárás lényege, hogy citromkarikákat, citromlevet locsoljunk szét a csótányok útvonalába, valamint oda ahol bejutnak a lakásba. Az ablakpárkányokra, ajtóküszöbre kell citromlevet önteni, mint nagyanyáink. A citrom illata pedig majd elriasztja a csótányokat, akik így fejvesztve elmenekülnek, sőt be sem jönnek a lakásba. 

házilagos csótányirtás citrommal
A citrom és az uborka teljesen hatástalan a csótány ellen.

Ez több sebből is vérzik. A csótányok gyakran a lefolyókon, szennyvízcsatornákon, vízvezeték hálózatokon keresztül jönnek be a lakásba. Nem csak az ajtón, vagy az ablakon keresztül érkezhetnek. A csőáttörések melletti réseken, repedéseken, valamint akár a villanyvezetékek mentén is képesek közlekedni, így lehetetlen lenne minden ilyen pontot citromlével kezelni. Ráadásul kellene hozzá vagy 20 liter frissen facsart citromlé, ami biztosan drágább, mint egy profi csótányirtás. 

A citrusfélékből kinyert illatanyagokat használják ugyan rovarok elriasztására, de a citromlében nincs semmi ijesztő a csótányok számára. Ráadásul kb 10 perc alatt felszárad, és semmilyen szaga nem lesz, különösen nem a napsütötte ablakpárkányokon, vagy a szennyvíz lefolyókban. Ugyanez a helyzet az uborkával. Hasonlóan kellene eljárni ezzel a zöldséggel, szeletekben a csótányok útjába rakni. Ezzel nagyjából megetetnénk a csótányokat, ugyanis mindenevők. Ráadásul az uborka nagyon nagy része víz, amit a csótányok különösen szeretnek, fontosabb nekik mint a táplálék. 

Csótányirtás házilag sütőporral és szódabikarbónával

A sütőpor és a szódabikarbóna működési elve szerint a csótány elfogyasztja, majd felfújódik és elpusztul. Ez a hangyák esetében működőképes megoldás lehet, de a csótányokat hidegen hagyja mind a sütőpor, mind a szódabikarbóna. Nem riasztja őket, és nem is akarják megenni. Ráadásul ha meg is ennék, akkor sem történne semmi. Ahhoz ugyanis, hogy beinduljanak a kémiai folyamatok, melyek a puffadást okoznák, mindkét anyag esetében hőre van szükség. Mivel a csótányok hidegvérű élőlények, a testhőmérsékletük a külső hőmérséklettől függ. 20-30 fok közötti hőmérsékleten nem megy végbe az a kémiai reakció, amely szükséges lenne a felpuffadásukhoz. Ha ez nem így lenne, ezeket az anyagokat hűtőszekrényben kellene tárolni. A sütőporos és szódabikarbónás házilagos csótányirtás szintén időpazarlás. 

csótányok irtása házilag
A csótányok gyakran a lefolyóból érkeznek

Bórsav

A bórsav valamiért mindig visszaköszön a rovarirtási praktikákban. A bórsav fertőtlenítő hatású, és valóban alkalmazható rovarirtásra is. Azonban szilárd állapotában erre nem alkalmas, nagy szemcseméretű anyag, kb mint a durvább konyhasó. Vízzel nagyon nehezen vegyíthető és főképp az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban használják. Beszerzése körülményes, mert patikai alapanyag, nem értékesítik gyógyszertárakban. Ráadául a csótányirtás házilag nem kivitelezhető vele, mert nem lehet elég koncentráltan a csótányokra juttatni. 

WD40 a csodaszer

A WD 40, ami mindenre is jó, miért ne lenne jó házilagos csótányirtásra is? Többféle módot is javasolnak a WD 40 -el történő rovarirtásra. Van, ahol közvetlenül a csótányt kell lefújni, van ahol az útvonalukba kell fújni belőle. Kétségtelenül egy nagyon sokoldalú anyag, amit eredetileg víztaszításra találtak ki, majd később számos hasznos tulajdonságát felismerték. Összetevői főképp ásványolaj származékok, melyek valóban nincsenek jó hatással a csótányokra, alaposan lefújva őket, felthetően elpusztulnak. 

csótányirtás házilag wd40
A csótányirtás házilag wd40-el nem túl egyszerű és nem igazán gazdaságos megoldás

Ezzel a gond csak az, hogy a csótány egy éjszaka aktív, és nagyon óvatos rovar, rejtőzködő életmódot folytat, és nagyon gyorsan tud futni is. Éjszaka a teljes sötétségben lesben állni csótányra vadászva WD40 -el nem kifejezetten jó program. A csótányok vonulási útjába permetezve pedig az egész lakást kőolaj származékokkal szennyeznénk, ami nem túl jó ötlet, ráadásul elég drága is lenne.  

Egy kis flakon ára kb 1000 forint, és jó pár flakonra szükség volna. Sokkal kifizetődőbb egy csótányirtó szert is vásárolni, ami valóban alkalmas csótányirtásra és hosszútávon is kifejti hatását. Kétségtelen, hogy a csótányirtó szert nem fogjuk tudni mindenre is használni, csak csótányirtásra, de arra hatásosan.

Csótánycsapda

A csótányirtás házilag csótánycsapdával már majdnem jó megoldás. . A csótánycsapda azonban elsősorban nem csótányirtásra való. A rovarcsapdákat a megfigyelésre használhatjuk. Segítségükkel megállapíthatjuk, hogy van-e csótány (vagy más rovar) a lakásban, melyik helyiségekben, és milyen nagy számban vannak jelen a rovarok. 

A csótánycsapdában lévő ragasztócsíkba beleragadva elpusztulnak ugyan a csótányok, de ez nem eléggé hatékony megoldás. A csapdába ragadt rovarok számából következtethetünk arra, hogy szükséges-e a csótányírtás, illetve arra is, hogy mennyire komoly a csótányfertőzés mértéke. A fertőzöttség mértéke alapján aztán jöhet a csótányirtás házilag, vagy szakemberrel erős fertőzöttség esetén.

Hatékony csótányirtás házilag

A csótányirtás házilag akkor lehet eredményes, ha egy kicsit megismerjük a csótányok szokásait, és megfelelő csótányirtó szerekkel próbálkozunk. A csótányirtásra alapvetően 3 féle módszer van, amit házilag is lehet alkalmazni, melyek a permetezés, a gélezés és a porozás. 

A permet és a por kiűző és taglózó hatású csótányirtó szerek. A csótányokat kiűzik rejtekhelyeikről, miközben át kell haladjanak az irtószeren is, amelytől elpusztulnak. A permetet olyan helyeken kell alkalmazni, ahol száraz felületek találhatóak, és nem szükséges a napi szintű vizes takarítás. Ilyen helyek például a szekrények mögött, hűtőgép mögött, falak és padlók találkozásánál. A port elsősorban a dohos, vagy porózus, nedves környezetben alkalmazhatjuk, mint a falon lévő rések, repedések, pincék, aknák, szemétledobók vagy éppen lefolyók.

A csótányirtó gél egy csalogató hatású gyomorméreg a csótányok számára. Használatakor arra kell figyelni, hogy ne alkalmazzuk olyan helyen, ahol permetszert, vagy port alkalmaztunk, mert egymással ellentétes hatásúak. Olyan helyeken javasolt a használata, ahol nem lehet permetezni, mert élelmiszerrel érintkezne, vagy rendszeres felmosás szükséges, pl.: konyhaszekrények, konyhapultok, mosogató alatti részek, fürdőszobák, stb.  

Csótányirtás házilag, vagy szakemberrel?

Ha nem jelentős a csótányok jelenléte, és csak egy-egy példányt látni éjszaka, érdemes megpróbálni a csótányirtást házilag. Több, mint 10 éves tapasztalatunk alapján összeállítottunk egy csomagot, mellyel eredményesen felveheti a harcot a rovarokkal kisebb csótányfertőzöttség esetén. A csótányirtó csomagunkat ide kattintva megnézheti.

Ha sok a csótány, és akár már nappal is látni őket, szinte mindenhol ott vannak, a csótányirtás házilag nem lesz eredményes. Ilyen esetekben csak a szakember által végzett csótányirtás segíthet, a házilagos próbálkozások nem vezetnek eredményre. Ilyen esetben, hívjon szakembert, hogy mielőbb megszabaduljon a csótányoktól!

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!