Barion Pixel

Csótány végleges kiirtása lehetséges?

A csótányirtást rendelő ügyfeleink gyakran kérdezik tőlünk, hogy a csótány végleges kiirtása megoldható-e, vagy ahol megjelenik, ott folyamatosan számítani kell a visszatérésére? A kérdésre egyértelműen nem lehet válaszolni anélkül, hogy ismernénk a körülményeket, de általánosságban megpróbáljuk elmondani, mikor lehetséges, és mikor nem a végleges csótányirtás.

Mikor lehetséges a csótány végleges kiirtása?

A csótány végleges kiirtásához az kell, hogy a visszafertőződés esélyét megszüntessük. Ez a legtöbb esetben családi házak esetében oldható meg, abban az esetben, amikor a rovarok passzív úton jutnak be a lakásba. A passzív út azt jelenti, hogy valamilyen módon beviszik őket a lakásba. Gyakran előfordul, hogy csótányfertőzött társasházból költöznek családi házba, és a bútorokkal együtt átviszik a rovarokat is, vagy használt bútor, elektronikai cikk (mikrohullámú sütő, hűtőgép, stb) vásárlásával kerülnek be a házakba. Az új otthonban a csótányok rövid időn belül szaporodásnak indulnak, és feltűnik jelenlétük.

Ha nem szaporodnak el extrém módon, hanem a probléma jelentkezésekor azonnal csótányirtást rendelnek, az irtás igen jó eséllyel véglegesen megoldja a csótány problémát. Ha azonban jelentősen elszaporodnak, vagy nem teljeskörű az irtás, esetleg nem terjed ki a ház minden részére, akkor fennáll a veszélye, hogy hosszabb időre is megtelepszenek a rovarok. Ha azonban a csótányirtás megfelelő alapossággal, szakértelemmel és minőségi csótányirtó szerekkel történik, jó eséllyel nem okoznak többet problémát, azaz a csótány végleges kiirtása megoldható.

Mikor nehéz megszabadulni a csótányoktól?

Ha aktív úton jutnak be, azaz besétálnak a lakásokba, sokkal nehezebb véglegesen kiirtani a csótányokat. Az irtószerek hatástartóssága egy idő után megszűnik, és ismétlő kezelések nélkül nem lesz akadálya annak, hogy a rovarok visszatérjenek. Ha csak a tünetet kezelik, és a probléma forrását nem szüntetik meg, a csótányok végleges kiirtása nem megoldható, rendszeresen vissza fognak térni, és rendszeresen szükséges lesz a csótányirtás.

Családi házak esetén, ha nem passzív úton jut be a rovar a házba, általában valamelyik szomszéd áll a háttérben, akinél magasfokú a csótányok elszaporodása. Az ilyen szomszédok gyakran “gyűjtögető életmódot” folytatnak, és az életkörülményeik nem kifejezetten rendezettek. A legritkább esetben lehet az ilyen gócpontokat kezelni, így amíg fennáll a szomszédból a fertőződés esélye, addig számítani kell arra, hogy a csótányok időről időre, különösen a jó idő beköszöntével megjelennek majd.

csótány végleges kiirtása nem lehetséges
Ha extrém fertőzés áll fenn a szomszédban, a csótány végleges kiirtása addig lehetetlen, míg az ilyen gócpontokat nem lehet kezelni.

Csótány végleges kiirtása a társasházakban

A társasházakban sem lehetetlen, de jóval nehezebb feladat a csótányoktól véglegesen megszabadulni. A társasházi környezet kifejezetten kedvező a csótányoknak. Egy átlagos társasház bőven elegendő menedéket, élelmet, és folyadékot biztosít a csótányok számára. A társasházakban lévő lakások az elektromos hálózat, víz- és szennyvízvezeték hálózatok kialakítása miatt összeköttetésben állnak egymással. Ez gyors és biztonságos közlekedést tesz lehetővé a csótányoknak, hogy újabb és újabb lakásokat fertőzzenek meg, és eljuthassanak az épület bármely pontjára. A társasházak a legtöbb esetben nagyobb városokban jellemzőek, ahol sötétedés után az utcán is sokszor megjelennek a csótányok, így az utcáról is képesek visszatérni a lakásokba.

A társasházak gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a csótányirtásra, és csak a rovarok megjelenése esetén végeztetik el a rovarirtást, ha egyáltalán elvégeztetik. Jogszabályilag évente legalább kettő alkalommal szükséges lenne megelőző jelleggel elvégeztetni a rovarirtást a társasház közös helyiségeiben. A legtöbb esetben azonban nem fordítanak kellő figyelmet a rovarok megtelepedésének megelőzésére, csak a probléma kezelésére. Akkor hívnak rovarirtót, ha már szaporodni kezdtek a rovarok, és szemmel láthatóak, pedig rendszeres kezelésekkel megelőzhető lenne a probléma kialakulása.

A társasházakban a csótány végleges kiirtása abban az esetben lehetséges, ha rendszeresen megtörténnek a kötelező, preventív jellegű irtások, és sok esetben negyedévente is szükséges lenne a kezelésre. Nem csak a közös helyiségekre kellene kiterjedjen a csótányirtás, de az összes lakás kezelése is fontos volna, ami a legritkább esetekben történik meg. Ha egy lakásban megmaradnak a csótányok, előbb utóbb újból megjelennek a többi lakásban is.

A csótány végleges kiirtása nehéz, de nem lehetetlen feladat. Meg kell keresni a gócpontokat, majd megszüntetni őket. A gócirtást követően pedig rendszeres, megelőző kezelést kell végeztetni, hogy a csótánymentes állapot fenntartható legyen.

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!