Barion Pixel

Csótány fajták Magyarországon

A világon a csótányok az egyik leginkább elterjedt és legtöbb alfajjal rendelkező rovarfélék, 4800 féle csótányt ismer jelenleg a tudomány. A hazai csótány fajták száma 14, melyből alig a negyedével találkozunk a csótányirtás során, mint kártevők. A csótány fajták fontos szerepet töltenek be a természetben, rengeteg szerves és szervetlen hulladékot bontanak le. Házunk táján mégsem kedveljük őket, egyrészt a legtöbb ember számára visszataszító megjelenésük, másrészt kártételük és betegség terjesztő szerepük miatt.

Csótány fajták közös tulajdonságai

A csótányok (Blattodea) rendjébe tartozó rovarok közös, nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A csótány fajták közös jellemzői az ovális testforma, a lapított test, a gyors mozgás. A fejükön található egy pár összetett szem, és két pontszem, valamint a jellegzetes, hosszú csápok. Szájszervük erős és lefelé álló, amellyel korhadékevő vagy mindenevő mivoltuk miatt bármit képesek elfogyasztani, akár elhullott társaikat is. Két pár szárnyuk van, azonban a legtöbb csótány fajta nem képes a repülésre. Potrohukon illatmirigy található, mely könnyen válthat ki allergiás reakciókat az arra érzékenyeknél.

Testméretük csótány fajtától függően 3-100 milliméter között változik. Színük általában sötét árnyalatú, de akadnak köztük fehér vagy sárga foltokkal tarkított rovarok is. A legtöbb csótány fajta a természetben él, és nagyon ritkán találkozhatunk velük. Mindössze néhány fajtája keseríti meg az emberek mindennapjait, főképp a nagyobb városokban, elsősorban társasházakban, panel lakásokban, vendéglátó helyeken és közintézményekben.

csótány fajták magyarországon
A csótány fajták megjelenése nagyon sokféle lehet. Eltérő méretek, színek jellemzik őket.

A csótány fajták sötétben aktívak, éjszakai rovarok. Életbenmaradásukhoz sok folyadék és magas páratartalom szükséges. Az éhezést jól bírják, akár hetekig is elvannak táplálék nélkül. A hideget rosszul bírják, alacsony hőmérsékleten a legtöbb fajtájuk rövid időn belül elpusztul.

Csótány fajták Magyarországon

Magyarországon a csótány fajták közül 14 található meg, melyek közül leginkább három fajtával találkozhatunk, a német csótánnyal, a konyhai csótánnyal vagy az amerikai csótánnyal. E három csótány fajta egészségügyi kártevőnek minősül, így a megelőző védekezés és az irtásuk is kötelező. A budai kerületekben és az agglomeriációban egyre inkább terjedő félben vannak az erdei csótányok, azonban jelenlétük csak tömeges elszaporodásuk és rajzásuk idején észrevehető. A többi csótányféle a természetben, erdőkben él, és többnyire észrevétlenül éli mindennapjait az aljnövényzetben, korhadékokat, növényi hulladékokat fogyasztanak.

Német csótány

csótányok fajtái német csótány
Német csótány

A német csótány napjainkra a leginkább elterjedt csótányféle, köszönhetően gyors szaporodásának és sikeres terjedésének. Kiválóan mászik minden irányba, erős, fejlett lábaival akár a függőleges üveg felületeken is képes felmászni. Barnás színű rovar, jellegzetes ismertetőjegye a torpajzson viselt két sötét sáv. Szárnyat viselnek, de repülni nem igazán tudnak, legfeljebb siklórepülést végeznek, de ezt nagyon ritkán teszik. Minden irányban képes terjedni egyik lakásból a másikba csőhálózatok mentén, szennyvíz hálózatokban, szemétledobókban.

Konyhai csótány

konyhai csótány fajta
Konyhai csótány

A konyhai csótányt a német csótány egyre inkább kiszorítja élőhelyéről. Szaporodása lassabb, mint a német csótányé, és kevésbé ügyes a mászásban. Nehezebben terjed, elsősorban vízszintes irányban hóditja meg a területeket. Főképp a pincékben és a földszinten jellemző megjelenésük, mivel függőleges irányba nem tudnak könnyen közlekedni. Az emeleteken általában passzív úton terjed el, azaz a lakók véletlenül felviszik őket az emeletekre. Sötét színű, feketés színű rovar, szárnyat viselnek, de repülni nem tudnak.

Amerikai csótány

amerikai csótány fajta
amerikai csótány

Az amerikai csótány a csótány fajták közül a legritkábban gondot okozó egészségügyi kártevő. Nevével ellentétben nem Amerikából, hanem Afrikából származik, és igen magas a hőmérséklet igénye, így nem képes akárhol megélni. Főleg különösen párás és folyamatosan meleg helyeken jelenik meg, általában közintézményekben a fűtés és vízveték hálózatok, hőközpontok környezetében. Vöröses barnás színű rovar, sárga foltokkal a potrohukon és az előtori részükön. Mindkét nem szárnyat visel, és képesek is siklórepüléseket végezni. Ritkán, de repülnek, azonban nem a klasszikus értelemben vett módon.

Erdei csótány fajták

erdei csótány fajokAz erdei csótány fajták főképp a budai kerületekben, és az agglomerációban jelennek meg egyre nagyobb számban. Könnyen összetéveszthetőek a német csótánnyal, azonban az erdei csótány nem visel hosszanti, sötét sávokat előtorán. Az egyetlen csótány fajta, amely szárnyait repülésre használja. Megjelenése ijesztő, de nem jelent veszélyt. Nem csípnek, nem terjesztenek betegséget és csak véletlenül mennek be a házba, általában a fényre. A lakásban néhány héten belül önmaguktól elpusztulnak, mivel korhadékevők és a lakásban nem találnak élelmiszert. Az erdei csótány irtása nem kötelező, de a lakásban teljeskörűen elvégezhető, az udvaron pedig gyéríthető az állományuk, hogy ne okozzanak problémát.

Miért kell védekezni a csótányok fajtái ellen?

A csótányok fajtái közül a német, a konyhai, valamint az amerikai csótány egészségügyi kártevőnek minősül. Életmódjukból adódóan sokszor érintkeznek fertőzésveszélyes anyagokkal (szemét, szennyvíz, stb) melyek miatt betegségeket terjeszthetnek. Ezek a betegségek főképp emésztőrendszeri panaszokat, hasmenést, hányást okozhatnak. A legismertebb általuk terjesztett betegség a szalmonella.

Élelmiszer károsító hatásuk is jelentősnek mondható, szinte mindenbe képesek bemászni és megrágni az élelmiszereket, tönkre téve ezzel azokat. Élelem hiányában akár a textil féléket, papírt, bőrt is megrágják. A potrohukon található mirigyek által kiválasztott váladékra sokan allergiások, amely kiütéseket okozhat, ezt gyakran csótánycsípésként azonosítják, azonban a csótány fajták közül egyik sem csíp.

A csótányok hasznos szerepet töltenek be a természet körforgásában, azonban az emberi környezetben több veszélyt és bosszúságot okoznak, mint amennyi hasznot hajtanak. Ha megjelenik környezetében a csótány fajták közül bármelyik, minél hamarabb tegyen ellene, mielőtt jelentősen elszaporodnának!

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!