Barion Pixel

Csótány a lakásban: mit kell tudni róla, mit tegyen?

A legtöbb esetben a hangyák mellett a csótányok okoznak problémát a lakásokban. Egyrészt rondák, másrészt idegesítőek és még fertőzéseket is terjeszthetnek. A természetben kifejezetten hasznos rovarok, a szerves és szervetlen hulladék lebontásában van hatalmas szerepük. A csótány a lakásban, épületekben, azaz az emberi környezetben a legkevésbé sem kívánatos vendég.

Mit kell tudni a csótányról?

A csótány világon az egyik legnépesebb rovarféle, összesen mintegy 4800 fajtáját ismerjük. Magyarországon mindössze 14 fajtája található meg, és ezek közül is jellemzően csak három fajtával találkozunk a lakásban, a német csótánnyal, a konyhai csótánnyal, valamint az amerikai csótánnyal. Ritkán előfordul, hogy az erdei csótány is bekerül a lakásba, de ez csak elvétve fordul elő, a lakásokban nem szaporodik el, képtelen megélni a konyhai táplálékon, a kertben éli mindennapjait.

Magyarországon a fenti három csótány fajta egészségügyi kártevőnek minősül, így irtásuk kötelező a társasházakban, élelmiszerekkel foglalkozó vállalkozásoknál, egészségügyi intézményekben, illetve minden olyan helyen, ahol megjelennek és az emberek közelében vannak.

Hogy néz ki a csótány?

A csótányok megjelenése hasonló, de még laikusok számára is viszonylag könnyen felismerhetőek a fajtáik. Általánosan elmondható róluk, hogy tipikusan csótány formájuk van. Ovális, kissé lapított testű rovarok, jellegzetesen hosszú csápokkal, erős futó lábakkal és szárnyakkal. Bár szárnyat minden kifejlett csótány visel, repülésre nem igazán képesek, kivéve az erdei csótányt.

Német csótány

A leginkább jellemző, egyre inkább elterjedt csótányféle a német csótány. Ez a csótányfajta szaporodik a leggyorsabban, és kezdi kiszorítani a többi csótányfajt a lakásokból. Könnyen terjed, minden irányba kiválóan mászik, akár a függőleges üvegfelületeken is képes felmászni. Színe barnás, könnyen felismerhető a torpajzsán viselt hosszanti irányba húzódó sötét sávokról.

svábbogár
A német csótányt könnyen fel lehet ismerni torpajzsán húzódó hosszirányú sötét sávjairól

Konyhai csótány

A konyhai csótány, vagy konyhai sváb sokáig a legelterjedtebb csótányfajta volt hazánkban. Szaporodása lassabb, mint a német csótányé, és nem terjed olyan jól a lakások között. Kevésbé ügyesen mászik, elsősorban az alagsorok, pincék és a földszinti, félemeleti lakások lakói. Sötétbarnától feketéig terjed a színe, gyakran azonosítják ronda fekete csótányként is.

konyhaicsótány
Konyhai csótány, vagy konyhai sváb

Amerikai csótány

Az amerikai csótánnyal a legritkább esetekben találkozhatunk lakásokban, elsősorban hőközpontokban, épületek gépészeti berendezései között találkozhatunk velük. Jóval magasabb hőmérsékletet kedvelnek, és a vízszükségletük is magasabb a többi csótányénál. Színük általában vörösesbarnás, halvány sárga pöttyökkel a szárnyukon és az előtori részükön.

amerikai csótány

Erdei csótány

Az erdei csótány a német csótányhoz igen hasonló megjelenésű, azonban kizárólag a fás, bokros, erdős részeken képes megélni. Korhadékevő, lakásokban rövid idő alatt elpusztul. Az egyetlen csótányfajta amely képes repülni. A kertben tömeges megjelenése rajzáskor előfordulhat, és a lakásba is berepülhet. A lakásban teljeskörűen kiirtható, a kertben a számuk csökkenthető.

Röviden összefoglalható úgy is, hogy a csótány az a barna, vagy fekete, sötét színű rovar, aminek szárnya van, nem repül, a földön gyorsan szalad, jellemzően a konyha és a fürdőszoba környékén, valamint éjszaka aktív.

erdeicsótány
Az erdei csótányt a német csótánytól úgy lehet megkülönböztetni, hogy nem visel sötét sávokat testén

A csótány veszélyes? Csíp?

A csótány nem csíp, és nem is harap. Egészségügyi kártevőként irtása kötelező, mert betegségeket terjeszthet. Gyakran fordul meg fertőzésveszélyes helyeken, mint pl csatornák, szemétledobók, szeméttelepek, így potenciális terjesztője lehet betegségeknek.

A potrohukon található mirigy váladékára sokan allergiásak lehetnek, melynek tünetei csípésekre hasonlíthatnak. De a csótány nem csíp, nem ezért szükséges az irtásuk, hanem a jelenlétük miatt fennálló fertőzésveszély miatt.

Honnan tudom, hogy csótány van a lakásban?

A csótányokat nehéz megtalálni, sokáig észrevétlenül élhetnek egy lakásban. Sokan nem is sejtik, hogy ezekkel a kellemetlen rovarokkal osztoznak otthonukon, míg nem egyszer csak találnak egy élő, vagy elhullott példányt. A csótányok éjszaka aktívak, ilyenkor keresik az élelmet. Gyakorlatilag bármit elfogyasztanak, mindenevők és nem válogatósak. Nappal sötét helyeken, résekben, repedésekben, bútorok alatt és mögött húzzák meg magukat.

Leginkább a sötét, víz közeli helyeket kedvelik, ahol búvóhelyet és élelmet találnak maguknak. Ilyenek a konyha, fürdőszoba, kamra, pince, vízvezeték hálózatok, gépészeti helyiségek. Vízszükségletük igen magas, élelem nélkül jóval tovább bírják, mint víz nélkül, ezért a csótányok mindig a vízforrás környékét tanyáznak.

Csótány jelei a lakásban

A csótány jelei a lakásban leginkább az élő, vagy elhullott rovarok jelenléte. Többnyire éjszaka lehet őket észrevenni, mikor a felkapcsolt lámpa fénye elől menekülnek. Ha nagyon nagy a csótányfertőzés, a csótány ürülék is árulkodó jel lehet. Amennyiben valamilyen felújítás van a lakásban, vagy a társasházban, mely a vízhálózatot is érinti, nappal is előjönnek, hogy nyugalmasabb rejtekhelyet találjanak maguknak.

Ha gyanakszik arra, hogy csótány van a lakásban, érdemes kitenni csótánycsapdákat az élelem és vízforrások közelébe, azaz a mosogató alá, a konyhapult mögé, hűtőszekrény mögé. A csótánycsapda azonban nem alkalmas csótányirtásra, csak megfigyelésre szolgál. Amennyiben csótányok ragadnak a csapdába, szükséges a csótányirtás.

Lehet védekezni a csótányok megjelenése ellen? Megelőzhető a csótányfertőzés?

A csótányok megtelepedését nagyon nehéz meggátolni. Mivel kozmopolita rovarokról van szó, elsősorban az emberek környezetében élnek. Igen apró réseken is képesek átpréselni magukat, melyeket nagyon nehéz kivédeni. Néhány óvintézkedéssel azonban megelőzhető, hogy a csótány a lakásban jelentősen elszaporodjon:

Rések eltömítése, lefolyók dugaszolása

A csótányok a lakások között gyakran a lefolyókon, a csatornahálózat segítségével közlekednek a lakások között. A csatornában korlátlan számban áll rendelkezésükre az élelem és a víz, sötét, biztonságos hely számukra. A lefolyókon keresztül probléma nélkül be tudnak jutni a lakásokba, ezért a mosdók, kádak, padlóösszefolyók bűzelzáróját célszerű folyamatosan ledugaszolni.

Gyakori közlekedési szokásuk még a víz- és villanyhálózat csőáttörései között közlekedni. A csövek, kábelcsatornák melletti réseken átpréselik magukat, és így haladnak lakásról lakásra. Az ilyen csőáttörések környéki réseit, repedéseit célszerű eltömíteni valamilyen építőipari tömítőanyaggal.

csótány repedés
A csótányok a réseken, repedéseken keresztül közlekednek

Csótány ellen takarítással

A rendszeres és alapos takarítás ugyan nem pusztítja el a csótányokat, de a rendszeres takarítással az élelem mennyiségét csökkenthetjük. Ha rendszeresen fel van takarítva a konyhában, a szekrények mögött, lehetőség szerint alatt is, nem várja őket majd terített asztal a padlón.

Élelmiszer elzárása

Ne hagyjon elől semmilyen élelmiszert, mindent tartson jól záródó dobozban, vagy más tároló edényekben. Az elől hagyott ételek terített asztalt jelentenek a csótányoknak, ráadásul miután végigmászták az élelmiszereket, Ön elfogyasztja azokat. A csótány testére számtalan kórokozó tapad meg, melyet Ön így bevihet a szervezetébe, és különféle betegségeket kaphat. A csótányok leginkább emésztőrendszeri megbetegedéseket (szalmonella) terjesztenek.

csótány a lefolyóból
A csótányok gyakran a lefolyóból érkeznek. Mivel sokszor fordulnak meg fertőzésveszélyes helyeken, betegségeket is terjeszthetnek

Háziállatok

Ne hagyja elől a kutyák, macskát, vagy más kedvtelésből tartott állatok élelmét sem, ezeket is tartsa elzárva. Egy kutyatápos zsák tökéletes csemege a csótányoknak, ráadásul folyamatosan elérik azt. A kisállatok tányérjait is rendszeresen takarítsa és zárja el. A tányérjaikra gyakran ragad rá zsíradék, ételmaradék, mely a csótánynak remek tápanyag forrást jelent.

Ajtók, ablakok védelme

Nem csak a csótányok ellen, de más rovarok ellen is védelmet nyújt a rovarháló, melyet felszerelhet ajtókra, ablakokra egyaránt. Ha nem tud rovarhálót felszerelni, vagy teljesen biztosra akar menni, célszerű rendszeresen csótányirtó szerekkel kezelni ezeket a bejutási pontokat.

Rendszeres csótányirtás

A társasházak számára évente legalább két alkalommal kötelező megelőző jelleggel védekezni a csótányok ellen a közös helyiségekben. A társasházi csótányirtás ki kell terjedjen a lépcsőházra, liftre, és a rovarfertőzés kialakulása szempontjából gócpontnak tekinthető helyekre. Ilyen helyek a liftaknák, szemétledobók, pincék, padlások, vízóra aknák, csatorna lefolyók.

Társasházi rovarirtáskor általában lehetőség nyílik a lakások igen kedvezményes kezelésére is, ezeket célszerű minden alkalommal kérni. A csótányirtás után érdemes folyamatosan védekezni, és csótányirtó gélt, valamint csótánycsapdákat kihelyezni, hogy megfigyelhető legyen, szükséges-e újabb irtás.

Találtam egy csótányt! Mit tegyek?

Ahol egy van, ott nagyon nagyon nagy valószínűséggel több is van. Vizsgálja át a szekrények alatti részeket, a lefolyók környékét, a nappal is sötét, nedves helyeket. Ha nem talál sok rovart, elegendő lehet a csótányirtást házilag is megpróbálni, melyhez ezt a csótányirtó csomagot javasoljuk.

Ha sok csótányt talál, vagy biztosra akar menni, hogy megszabadul a rovaroktól, a csótányirtást célszerű szakemberekre bízni. A rovarirtók hatékonyabb csótányirtó szerekkel rendelkeznek, melyek lakossági felhasználásra nem elérhetőek. Ismerik a csótányok szokásait, és ennek megfelelően, jóval hatékonyabban tudják kijuttatni az irtószereket. A csótányirtásra a legtöbb szakember, ahogy mi is, garanciát vállal.

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!