Barion Pixel

Amerikai csótány elleni védekezés, irtás

A leggyakoribb csótányfajták közül az amerikai csótány az, amelyik a legkevesebb problémát okozza Magyarországon, és valójában nem is Amerikából származik, Afrikából hozták be a kereskedők az idők során, majd világszerte elterjedt. A másik két igen gyakori csótány (német és konyhai csótány) közül a legnagyobb testméretekkel az amerikai csótányok büszkélkedhetnek, de a csótányirtás a ritkán szükséges ellenük.

Hogy néz ki az amerikai csótány?

Az amerikai csótány éjszaka aktív rovar. A kifejlett példánya 28-44 milliméter hosszú a csápjai nélkül. Színe általában vörösesbarnás, halvány sárga pöttyökkel a szárnyukon és az előtori részükön. Mind a hím, mind a nőstény szárnyakat viselnek. A nőstény szárnya épp csak eléri a potrohuk végét, a hím csótány szárnyai a potrohon túllógnak. Képesek a repülésre, de nagyon ritkán repülnek, akkor is inkább csak siklanak, mint ténylegesen repülnek. 

A nimfák, vagy más néven a lárvák, azaz a kifejlődés alatt lévő amerikai csótányok a kifejlett példányokra hasonlítanak, azonban szárnyuk még nincsen. 7-13 vedlés alatt érik el végleges formájukat. 

amerikai csótány nőstény
A kifejlett csótány megjelenése, a képen egy nőstény látható.

Szaporodásuk

A kifejlett amerikai csótányok élettartama maximum 2 év. A nőstény élete során kb 40 petetokot termel, melyekben kb 14-16 pete található. A petetok barnásfekete, kitines, enyhén barázdált felületü. A petetokokat 1-6 napig hordozzák, ezután elhullatják. A lárva állapotot 30 celsius fokos hőmérsékleten 5 hét, míg 25 celsius fokos hőmérsékleten 7 hét múlva érik el. 

A nimfák ideális, 30 fokos hőmérsékleten 7 hónap alatt, alacsonyabb hőmérsékleten kb 1 év alatt érik el végleges, kifejlett formájukat. A teljes kifejlődés ideális hőmérsékleten 8 hónap allat történik, míg kedvezőtlen, alacsonyabb hőmérsékleten több, mint egy évnyi időre is szükségük lehet a végleges méreteik eléréséhez.

Mit eszik az amerikai csótány?

Mint minden csótányfajta, az amerikai csótány is mindenevő rovarféle. Bármit megeszik, akár a papírt, textilt, szerves és szervetlen hulladékokat egyaránt. Jól bírja az éhezést, táplálék nélkül akár 5 hétig is kibírja. Folyadékigénye nagyon magas, víz nélkül csak rövid ideig képes életbenmaradni.   

Származási helye miatt különösen kedveli a nagyon meleg, 30 fok, vagy ennél magasabb hőmérsékletet, és a nagyon magas páratartalmat. Lakásokban elvétve jelenik csak meg, így viszonylag ritkán találkozni vele társasházakban. Főképp középületekben, kórházakban okoz problémát, csatornák, vízhálózatok, lefolyók környezetében. 

amerikai csótányok ideális élőhelye
Ideális élőhely a csótányoknak

Amerikai csótány irtása

Védekezni nehéz ellene, mert a legapróbb repedéseken is képesek átbújni, így könnyen közlekednek a helyiségek között a vízvezeték csövek mellett, vagy a szennyvíz csatornahálózaton át. A megtelepedésükhöz szükséges feltételek csökkentésével védekezhetünk ellenük, mely a rendszeres és alapos takarítás, valamint a rések, fal szerkezeti hiányosságok kijavítását és a szennyvíz lefolyók ledugózását jelentik. 

Irtásuk azért fontos, mert betegségeket, fertőzéseket terjeszthetnek. Gyakran fordulnak meg fertőző környezetben (csatornák, szeméttárolók), és a testükre ragadt kórokozókat továbbadhatják az embereknek. Az amerikai csótányok irtása a többi csótányfélével teljesen megegyező módon történik, sávpermezetéssel, gélezéssel, vagy porozással, de ismerni kell hozzá az amerikai csótány jellemző rejtekhelyeit, javasolt szakemberre bízni. 

 

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!