Barion Pixel

Német csótány felismerése, irtása

A német csótány (Blattella Germanica) a világon az egyik legelterjedtebb csótányfaj, és hazánkban is átvette az uralmat a csótányok között. Sikerességét rendkívül gyors szaporodási képességének köszönheti, melynek köszönhetően rövid idő alatt képes jelentősen elszaporodni. Éjszaka aktív rovar, nappal csak komolyabb fertőzés esetén látható, ilyen esetekben elkerülhetetlen a csótányirtás

Hogy néz ki a német csótány?

A német csótányt viszonylag könnyű felismerni, barnás színű rovar. A hímek általában világosabbak és karcsúbbak a nőstényeknél. Torpajzsukon hosszanti irányban futó, párhuzamos sötét sávok találhatóak. A jellegzetes sávok alapján könnyen megkülönböztethetőek a nagyon hasonló erdei csótányoktól. 

A kifejlett egyedek testmérete nagyjából 10-16 milliméter között változik. Mind a hím, mind a nőstény csótány szárnyakat viselnek. Klasszikus értelemben repülni egyikük sem tud, optimális viszonyok között siklórepülésre képesek, azonban ezt nagyon ritkán végzik, inkább másznak. 

német csótány irtása
A német csótányt könnyű felismerni a torpajzs részén húzódó két párhuzamos sötét sávról

A német csótány szaporodása

A világon a második legelterjedtebb csótányfaj az amerikai csótány mellett, melyet gyors szaporodásának köszönhet. Ahol megjelenik, kiszorítja az ott élő csótányfajokat. A nőstény élete során 7 alkalommal képez petetokot, melyekben kb 30 pete található. A petetok mérete kb 8 mm, színe világosbarna, felülete barázdált. A peték a petetokban a körülményektől függően 2-5 héten belül kikelnek. A nőstény csótány a petetokot a kikelés előtt 1-2 nappal hullajtja el. 

A kikelt lárvák, vagy más néven nimfák 2-10 mm hosszúak csápjaikat nem számítva, és 5-7 alkalommal vedlenek, mire fejlődésük véget ér. A pete állapottól a kifejlett rovar állapotig optimális esetben, 25 celsius fokos hőmérsékleten kb 2 hónap telik el, alacsonyabb hőmérsékleten ez az idő meghosszabbodik.

német csótányok szaporodása
A kifejlett rovarok és a nimfák

Mit esznek a lakásban?

Mint minden csótányfaj, a német csótányok is mindenevők. Valóban mindent megesznek, akár elhullott társaikat is. Ha a szükség úgy kívánja, és nem találnak más táplálékot, a papírt, vagy a bőrt is megeszik. Az éhezést nagyon jól bírják, akár hat hétig is képesek táplálkozás nélkül kibírni. 

Folyadékigényük azonban magas, ezért elsősorban a magas páratartalmú, nedves környezetet kedvelik, ahol elegendő mennyiségű vizet találhatnak. A búvóhelyeik is mindig ilyen környezetben található. 

A számukra optimális állandó hőmérséklet 25-32 fok közötti, ezért hazánkban a természetben megélni télen, minden esetben a lakásokban húzodik meg. Kivételt képeznek ez alól a szeméttelepek, ahol a bomlásból származó hőmennyiség és a korlátlanul rendelkezésre álló táplálék forrás, valamint búvóhely megfelelő életteret biztosít számukra egész évben. 

A német csótány kártétele

A német csótány a legtöbb ember számára kifejezetten visszataszító, bosszantó rovar. Élelmiszereket szennyez, mindenbe belemászik, mindent megrág. Gyakran fordul meg szemétledobókban, csatornában, így számos betegség terjesztője lehet. A baktériumok megtapadnak testükön, amelyek átterjedhetnek testéről az elől hagyott élelmiszerekre, használati tárgyakra. A leggyakrabban a Salmonella fertőzést terjszetheti, mely nagyon komoly emésztőrendszeri problémákat okoz. 

Nem csípnek, sőt általában kerülik az embert, éjszakai életet élnek. Ha nappal is láthatóak, valószínűleg igen nagy populációjuk alakult ki a lakásban. Allergiás reakciókat azonban okozhatnak, a csótányok váladékára sokan allergiás reakciókat mutatnak. A hátukon lévő mirigy által termelt váladék kellemetlen szagú, mely a nagyobb fertőzések esetén az egész lakásban érezhető.

német csótányok kártétele
A német csótány mindent megrág, mindenbe belemászik és fertőzéseket terjeszt

Itt vannak a lakásban, de hogyan kerültek be?

Mint a legtöbb rovar, a német csótányok is kétféleképpen juthatnak be az otthonokba, aktív és passzív úton. Az aktív út azt jelenti, hogy saját lábán besétál a lakásba, ahol aztán elszaporodik. Passzív út, amikor valamilyen tárggyal kerül behurcolásra a lakásba, pl ruhaneműkkel, bútorokkal, élelmiszerekkel. 

A lakásokban tökéletes életfeltételeket talál. A 25 fok körüli átlaghőmérséklet, amely a lakásokban jellemzően uralkodik optimális a szaporodásához. A lakásokban bőven talál magának élelmet, a lehulló vagy előlmaradt élelmiszerekből. A fürdőszoba, konyha, a szennyvíz lefolyók pedig folyadékigényét is kiszolgálják. 

Bármilyen kis rés, repedés, csempe fuga hézag tökéletes búvóhely számára. Különösen kedveli a konyhaszekrény, hűtőgép alatti és mögötti részeket, valamint nagyobb populáció esetén a szekrényekben is gyakran látható. 

A német csótány könnyedén közlekedik a lakások között a szennyvízhálózaton keresztül, a szellőző járatokban, vagy az elektromos vezetékek mellett. Kiválóan mászik, erős lábainak köszönhetően akár az üvegfelületen is képesek felmászni. 

Német csótány irtása, mit lehet tenni a német csótányok ellen?

A német csótány megjelenése ellen nagyon nehéz védekezni. Nagyon könnyen bejut a lakásba, ahol észrevétlenül elszaporodik. A rendszeres és alapos takarítással lehet ellenük védekezni, igyekezni kell a táplálékukat (morzsák, élelmiszermaradványok, stb) minimalizálni, amelyet a rendszeres takarítással részben megoldhatunk. Fokozott figyelmet kell arra fordítani, hogy az élelmiszerek ne maradjanak elől, lehetőleg jól záródó dobozokban tároljunk mindent. 

A búvóhelyeiket teljesen megszüntetni lehetetlen, azonban meg lehet nehezíteni a dolgukat a rések, repedések eltömítésével. Ezek a rések jellemzően a vízvezeték csövek, elektromos hálózatok csőáttörései, illetve fuga, parketta hiányosságok. 

A német csótányok ellen a leghatékonyabb megoldás a szakember által végzett csótányirtás. Különösen indokolt ez, ha a lakásban komolyabb fertőzés áll fenn. Ha csak néhány példány van, vagy rovarirtás után a folyamatos csótánymentes állapot érdekében javasolt a csótányirtó szerek folyamatos használata. 

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!