Barion Pixel

A csótány természetes ellensége hazánkban

A csótányok a világ szinte minden részén előfordulnak, összesen 4800 alfaját ismeri a tudomány. A háztartásokban megjelenő csótányfélék nem csak visszataszítóak és idegesítőek, de fertőzésveszélyt is jelentenek, valamint allerigás reakciókat is kiválthatnak. Vajon van-e valamilyen állat hazánkban, ami a csótány természetes ellensége lehet, és mi eszi meg a csótányt?

A csótány természetes ellensége

A csótányok alapvetően hasznos rovarok, nélkülözhetetlen szerepük van a szerves hulladékok lebontásában, és a táplálékláncban is, mint eleségállatok. Különösen kedvelik az emberek közelségét, mert életmódunk optimális feltételeket teremt számukra az életben maradáshoz. Otthonunkban akaratlanul is biztosítjuk számukra az élelmet, a vizet és a megfelelő hőmérsékletet és a biztonságot, ugyanis a csótányoknak természetes ellensége nincs a lakások környezetében.

A csótányok a természetben megfelelően magas átlaghőmérséklet és páratartalom mellett élnek. Hazánkban a természetben képtelenek lennének egész évben megélni, mivel az időjárásunk nem kedvező számukra, és elpusztulnának. Ha nem húzódnának be a lakásokba, a hidegebb időben nagyon hamar elpusztulnának. 

mi eszi meg a csótányt
A hüllők előszeretettel fogyasztják a csótányokat, a csótányok természetes ellenségei között sok hüllőt találunk.

A csótány természetes ellensége elsősorban a hüllőfélék és nagytestű pókok között keresendő. Mint pl gekkók, kaméleonok, agámák és egyéb, hazánkban a természetben nem megtalálható hüllőfélék. Magyarországon ezek a hüllők csak hobbi állatként találhatóak meg, és a természetben a csótányokkal egyetemben képtelenek lennének önmaguktól megélni. Számukra eleségállatként is tenyésztenek csótányokat, melyek takarmányozási célokat szolgálnak. 

Sün csótány ellen?

A sün egy éjszaka aktív, kedves kis ragadozó, akinek az étlapján többek között rovarfélék is megtalálhatóak. Feltehetően innen jön az elképzelés, hogy a sün csótány ellen teljesen környezetbarát, biztos megoldás lehet, ahogy a macskák is az egerek ellen. Utóbbi biztosan működik, előbbire azonban nem tudunk példát mondani. A sünök feltehetően elfogyasztják, vagy elfogyasztanák a csótányokat is, ha találkoznának velük. Azonban a sün csótány ellen, mint megoldás a legkevésbé sem tűnik hatékonynak. Bár kétségtelenül helyes és kedves állat, ráadásul teljesen bio csótányirtást tenne lehetővé, nem sűrűn fordul meg a lakásokban, ahol a csótányok problémákat okoznak. Így a sünöket csótányirtásra nem igazán javasoljuk, nem mondható rá, hogy a csótány természetes ellensége lenne. 

Mi eszi meg a csótányt biztosan? 

A csótányokat egészen biztos, hogy megeszik a csótányok. Ugyanis a csótányok elfogyasztják elhullott társaikat is, ha útjukba kerül. Ezt használjuk ki csótányirtás közben is a gélezéses eljárással. A gél egy gyomorméreg, melyet elfogyaszt a csótány, felszívódik a szervezetében és elpusztul tőle. Az elhullott rovart aztán megeszik társaik is, és ők is elpusztulnak, így fokozva a csótányirtás hatását.

A csótány természetes ellensége alapvetően nem található meg hazánkban, így a csótányok ellen valóban hatékonyan csak csótányirtással lehetséges. Ha megjelentek ezek a rovarok, a legjobb megoldás minél előbb csótányirtást végezni. Magától a legritkább esetekben oldódik meg a probléma, csak folyamatosan súlyosbodik, ahogy szaporodnak. Ha csótány jeleit tapasztalja, nem várjon, tegyen ellenük!

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!