Barion Pixel

A csótány repül? Melyik csótány tud repülni?

A csótányok önmagukban sem nyújtanak kellemes látványt a legtöbb ember számára, de különösen visszataszító elképzelni azt, ahogy a csótány repül otthonunkban felénk. Szerencsére erre nem sok esély van, de azért nem is zárható ki teljesen. Ebből a cikkünkből megtudhatja, hogy a csótány repül e, és ha igen, akkor melyik csótány tud repülni?

Miért gondolják, hogy a csótány repül?

A lakásokban megtalálható, gyakran problémát okozó csótányok, azaz a német csótány, a konyhai csótány, valamint az amerikai csótány mindegyike két pár szárnyat visel. Ezért teljesen logikus következtetés, hogy a csótány repül, hiszen szárnya van. A valóságban azonban a leggyakoribb csótány félék közül valódi repülésre egyikük sem képes.

Feltehetően korábban, kialakulásuk során használhatták szárnyaikat, de életmódjuk miatt nem volt rá szükségük, így elvesztették repülési képességüket. Rejtett életmódot folytatnak, résekben, repedésekben, szűk helyeken húzzák meg magukat. Éjszaka aktívak és az emberek mellett telepedtek meg, egyszerűen nincsen szükségük arra, hogy repüljenek. Táplálékukat elsősorban a padlóról szerzik, lehullott élelmiszer morzsák, szerves és szervetlen hulladékok formájában. Ha valamit nem érnek el, egyszerűen felmásznak érte, mert lábaik jóval fejlettebbek, mint szárnyaik.

Melyik csótány tud repülni?

Klasszikus értelemben vett repülésre e három faj közül egyik sem képes. A német csótány, valamint az amerikai csótány repül, de csak siklórepülést tudnak végezni. Ezt egyikük sem végzi szívesen, csak akkor, ha nincs más lehetősége. Ez tényleg annyira ritka, hogy szinte lehetetlen siklórepülés közben látni őket. A három faj közül igazán egy csótány sem tud repülni.

Van egy viszonylag ritkán látható, és főképp Budapest budai kerületeiben és az agglomerációban jelentkező, terjedő félben lévő csótány, amely ténylegesen tud repülni. Ez a repülő csótány az erdei csótány. Társasházakban, panel lakásokban nem kell tartani a megjelenésétől, ugyanis képtelen megélni emberi környezetben. Korhadékevő, és az aljnövényzetben érzi jól magát parkokban, erdőkben, kertekben.

csótány repül
Az erdei csótány repül, az egyetlen csótány ami tud repülni

Időnként képes túlszaporodni, ilyenkor tömegesen repkednek és akár a lakásba is bejuthatnak. Ártalmatlan csótányféle, betegséget nem terjeszt és élelmiszer károsító hatása sincs. A lakásba csak a fény miatt megy az esti órákban. Az erdei csótány repül, ténylegesen képes rá, és ez gyakran különösen rémisztő a lakóknak, de a csótányirtás a többi fajtával ellentétben, az erdei csótányok esetében nem kötelező. A legegyszerűbb védekezés ellenük a rovarháló használata. Ha nagyon zavaró a jelenlétük, a lakásokban teljeskörűen ki lehet őket írtani. A kertben pedig gyéríteni lehet a számukat, hogy észrevétlenek legyenek.

Arra a kérdésre tehát, hogy melyik csótány tud repülni, a fentiek alapján a válasz az, hogy  egyedül az erdei csótány repül, de a német és amerikai csótány is végezhet siklórepülést. Ha problémát okoz a csótányok jelenléte, vagy kérdése volna velük kapcsolatban, keressen minket, és segítünk!

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!