Barion Pixel

A csótány honnan jön? Hogy kerül a lakásba?

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy a csótány honnan jön, hogyan kerül a lakásba? Erre a teljesen pontos választ nehéz megadni, éppen ezért nehéz védekezni is ellenük. A csótány nem csak az ajtón, vagy az ablakon át jöhet, egészen meglepő módokon is képes közlekedni, amire a legtöbben nem is gondolnának. Ebben a cikkben igyekszünk megadni a lehetséges válaszokat arra, hogy a csótány honnan jön?

A csótány honnan jön? – Aktív út

A rovarok, így a csótányok is, kétféleképpen juthatnak be otthonunkba: aktív és passzív úton. Az aktív út azt jelenti, hogy valamilyen módon, saját lábukon jutnak be a lakásba. Egy nyitva hagyott ajtó, vagy ablak sok rovar esetében felér egy meghívással, hogy szívesen látjuk otthonunkban őket.  A csótányok bejutására azonban sokkal több lehetőség van, mint a nyitva hagyott nyílászárók.

A csótányok nagyon apró réseken, repedéseken is képesek átpréselni magukat. Így nem szükséges nyitva hagyni az ajtót, vagy az ablakot, ha nem zárnak tökéletesen, szinte biztosan be tudnak rajta jutni. A lábaik erős mászólábak, gyorsak, és nagyon jól tudnak mászni is. A német csótány különösen ügyes mászó, akár a függőleges üvegfelületen is képes megkapaszkodni. Emiatt bárhova képes felmászni, és igen apró réseken is átpréseli magát.

Gyakran jön a csótány a csőáttörések (vízvezetékek és elektromos hálózatok) melletti repedésekből. A csőhálózatok lehetővé teszik a közlekedésüket a lakások között. A csótányok különösen kedvelik a nedves környezetet, nagyon magas a folyadékigényük. Gyakran tartózkodnak a vizes helyiségek környékén, azaz a fürdőszobákban, konyhákban. A lefolyókban, szennyvíz hálózatban mindig találnak maguknak vizet és megfelelő búvóhelyet és élelmet is, valamint a lefolyókon keresztül is kiválóan tudnak közlekedni a lakások között.

honnan jön a csótány a lefolyóból
A csótány honnan jön? Igen gyakran a lefolyókból, a szennyvízhálózaton át érkeznek.

A csótány honnan jön? – Passzív úton, potyautasként

A csótányok általában társasházakban okoznak problémát, ahol sok ember lakik kis területen, és a lakások között összeköttetés van, ahol közlekedhetnek. Ilyenek pl.: a vízvezeték, csatorna, elektromos hálózat, szemétledobó, stb. A csótány azonban akár teljesen önálló családi házakban is meg tud jelenni, passzív úton. A passzív út azt jelenti, hogy nem önmagától jön be a csótány a házba, vagy lakásba, hanem potyautasként. Valamilyen módon mi magunk visszük be véletlenül.

A csótányok terjedésében a passzív útnak nagy szerepe van, így jutottak el tulajdonképpen a világon szinte mindenhova. Élelmiszerek között, berendezési tárgyakban megbújva kontinenseket hóditottak meg, ahol aztán könnyen elszaporodtak és terjedhettek. Ugyanígy kerülhet be bármelyik lakásba is.

Nagyon gyakori, hogy amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy a csótány honnan jön, kiderül, hogy használt berendezést vásároltak. Egy csótányfertőzött lakásból származó berendezési tárgy könnyen hozhat magával nem várt vendégeket, azaz csótányokat. Különösképpen akkor, ha valamilyen konyhai berendezésről, például mikrohullámú sütőről, hűtőszekrényről, stb van szó.

Lehet e védekezni a csótányok bejutása ellen?

Most, hogy tudjuk a csótány honnan jön, könnyen belátható, hogy nagyon nehéz védekezni a bejutásuk ellen. Megnehezíthetjük a dolgukat, ha a csőáttörések melletti réseket, repedéseket kijavítjuk, a padló összefolyóban a bűzelzárót ledugózzuk, valamint a lefolyókba mindig dugót rakunk. Teljeskörűen megakadályozni azonban nem lehet bejutásukat.

Társasházakban az egyetlen biztos védekezési mód a rendszeres csótányirtás, mely évente legalább két alkalommal kötelező is a társasházak közös helyiségeiben. Javasolt a lakásokban is rendszeresen megelőző kezelést végeztetni, hogy az esetlegesen lakásba jutó példányok elpusztuljanak és ne tudjanak megtelepedni, majd elszaporodni.

Használt berendezés vásárlása esetén mindig érdemes alaposan átnézni a rejtett zugokat, repedéseket, réseket, hogy nem lapul-e benne csótány, vagy más rovar. Az ágyi poloska is előszeretettel választja az utazásra ezt a módot, és a poloska még sokkal kellemetlenebb problémákat is okoz, mint a csótányok.

Bízunk benne, hogy sikerült megválaszolnunk a kérdést, hogy a csótány honnan jön. Ha segítségre van szüksége a csótányok ellen, keressen minket bizalommal, örömmel állunk rendelkezésére!

Csótány elleni megoldásaink

Csótányirtás szakemberekkel

Ha komolyabb a csótányok jelenléte, a házilagos megoldások általában hatástalanok. Ilyen esetekben az elsődleges megoldás a képzett rovarirtó által végzett csótányirtás. Diszkréten érkezünk, és a munkánkra garanciát vállalunk!

Csótányirtó termékek

Ha csak néhány rovar van a lakásban, vagy korábban már volt rovarirtó a lakásban, kiváló és költséghatékony megoldást jelentenek a csótányirtó termékeink. A valóban hatékony eredmény érdekében csak a legjobb termékeket forgalmazzuk!